-Annemiek Onstenk - Ontbreekt het bij seksueel geweld tegen vrouwen en meisjes aan goede bescherming…
En marche!
– Redactioneel #80–
Leven we in goede of in slechte tijden? Dat hangt er maar van af aan welke kant van de scheidslijn je staat. De economie groeit en bloeit. Het aantal werklozen in Nederland daalt in rap tempo. Maar de nieuwe banen zijn er vooral voor flexwerkers en zzp’ers. In een paar jaar tijd een groei van zo’n dertig procent. “Als deze tendens doorgaat is over tien jaar misschien wel 80 procent van de Nederlanders een flexwerker of zzp’er,” zegt hoogleraar economie Ton Wilthagen op RTL nieuws.
Daardoor is ook in Nederland het fenomeen van de werkende armen ontstaan. (lees de blog van Anne Pek). De tweedeling tussen arm en rijk lijkt steeds groter te worden, waardoor een schooljuf in Amsterdam daar geen huis meer kan vinden. Interessant om dan te zien is dat Macron, de nieuwe president van Frankrijk met zijn beweging En marche! de hoop van veel progressieve Nederlanders lijkt te worden.
Natuurlijk trekt Macron als een verfrissende wervelwind door deze Trumpiaanse tijden, maar laten we niet vergeten dat hij een enorme liberalisering van de arbeidsmarkt nastreeft. In Frankrijk wordt graag naar Nederland verwezen hoe vruchtbaar flexwerkers en zelfstandigen zijn voor economische groei. Ja, voor de bedrijfsrendementen dan. Zelfs de Nederlandse Bank pleit voor loonsverhoging, omdat het inkomen uit arbeid achterblijft bij de winsten en inkomsten uit vermogen. En ondertussen is Tante Sientje weer nodig om voor onze oude ouders te zorgen. Verhoog het minumum loon dan ook fors, bepleit Dirk de Hoog in zijn blog.
Veel baanlozen blijken trouwens graag betaald werk te doen, blijkt uit een onderzoek van Judith Elshout. Behalve inkomen geeft dat ook zelfrespect.
Nu ja, Macron is met zijn Europese blik natuurlijk wel een verademing ten opzichte van het opkomende nationalisme van nieuw rechts, waar Josip Kesic en Tymen Peverelli over schrijven.
Hoe zou de wereld er uit hebben zien als Marine le Pen de Franse verkiezingen had gewonnen? Zou zij het Parijse klimaat akkoord gered hebben nu Trump zijn kont tegen de krib heeft gegooid? Het is nog maar de vraag of dat Parijse akkoord voldoende is om de temperatuurstijging binnen de perken te houden, betoogt Bente Klein.
Nu rechts met den bijbel aan de macht gaat komen is het nog maar de vraag of er echt een links alternatief in Nederland ontstaat. De PvdA, GroenLinks en SP lijken vooral de messen te slijpen om elkaar af te maken om volgend jaar zelf zo veel mogelijk gemeenteraadszetels in de wacht te slepen. En ja, aan welke kant van het midden staat D66 nu eigenlijk als onderdeel van een rechts motorblok?
De linkse partijen mogen ook wel eens indringend de hand in eigen boezem steken. Hoe democratisch is de SP bijvoorbeeld?, vraagt David Hollanders zich af.
Zo staan op de site van Waterstof weer heel wat actuele verhalen te lezen. Alleen even weinig nieuws van het vluchtelingen front. De redactie van Waterstof is nu eenmaal aan de kleine kant met nogal wat verloop. Dus kunnen we niet overal progressieve bubbels over blazen. Maar misschien met jouw hulp wel. Stuur je artikel in of meld je aan als redactielid. redactie@waterstof-ezine.nl
Op onze facebookpagina verschijnen bijna dagelijks artikelen over actuele onderwerp uit andere media en de door ons zelf geschreven stukken. En op onze site staat bijna elke week een nieuwe blog of artikel. Volgen dus. En marche!
Namens de redactie,
Dirk de Hoog
De tekening bij deze nieuwsbrief is van Floris Solleveld